http://instagram.com/14_puji YouTube

28 de gener del 2009

Fenòmens meteorològics extraordinaris



El cap de setmana passat ens va sorprendre un temporal de vent a les zones més urbanitzades de Catalunya, superior a qualsevol que s'hagués registrat mai (i hi ha registres des de fa més de cent anys). Hi va haver els avisos pertinents a la població, que va passar dels avisos com de la merda fins que no va veure arbres volant pels carrers. Estan plovent crítiques al Govern per la seva manca de previsió (vés per on, en Saura torna a rebre). Sobta sobretot la crítica d'Artur Mas, que es veu que ja no recorda aquella tremenda nevada que va deixar el país paralitzat i cinc-centes persones atrapades al túnel del Bruc mentre ell ballava a una discoteca del Maresme. Després d'aquella nevada es va començar a prendre seriosament el pla NEUCAT.

El cas de la ventada és més greu, perquè ha suposat la mort de vuit persones, la meitat nens, i reclama solucions urgents per al futur, i segur que hi seran, crearem el VENTCAT i quan arribi el moment les passarem canutes, però almenys estarem preparats. Certament, la magnitud del temporal era imprevisible, va ser un fenòmen meteorològic extraordinari. Però resulta que tots els experts coincideixen en què, a l'Àrea Mediterrània, a banda de la pujada de les temperatures, l'arxifamós canvi climàtic tindrà com a conseqüència els fenòmens meteorològics extraordinaris recurrents. Així que ja ens podem anar preparant per patir, de tant en tant, algun d'aquests fenòmens. Ventades, ciclons, huracans, pluges torrencials, nevades intenses, onades de fred, onades de calor, sequeres, etc, etc, etc. I val més que els comencem a preveure abans de que passin. De poc servirà el VENTCAT als quatre nens de Sant Boi, així que val més que comencem a analitzar els fenòmens extraordinaris que ens poden assotar en algun moment, per improbables que semblin, i planifiquem què farem si mai arriben. Val més que els ciutadans titllin el Govern d'exagerat que no haver de lamentar pèrdues com les que hem patit aquest cap de setmana. Els fenòmens meteorològics en qüestió deixaran de ser extraordinaris. Estiguem a punt, si us plau.

7 comentaris:

Josep ha dit...

A l'assignatura Riscos Geològics i Desastres Naturals vaig treure un excel·lent. Això no em converteix en un expert en la matèria (els propis professors diuen que ací, a Catalunya, no n'hi ha), però sí que em dóna dret a fer copiapega d'un parell de conceptes que surten als llibres:

- Risc: la fòrmula de càlcul del risc és ben senzilla R=P*D El Risc és la Probabilitat de que tingui lloc un esdeveniment, multiplicada pel Dany que pot provocar aquest esdeveniment. Així doncs, segons dades publicades, si una ventada d'aquesta magintud només té lloc un cop cada cent anys, i provoca nou morts (un al País Valencià i vuit al Principat) l'R annual és de 0.09 Una xifra que és més alta que d'altres riscos que sí es tenen en compte

- Actualitzacions i vida útil: quina és la vida útil d'un edifici? Hem d'acceptar que molts edificis segueixin dempeus perquè complien la normativa quan foren edificats, però ara ja no la compleixen? Si parlessim de cotxes ens possaríem les mans al cap, oi?

Bé, no m'enrotllo més

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Tant gilipolles son que necessitem un govern que ens digui: Nens, no sortiu al carrer que hi fa molt de vent i és molt perillòs?

Sincerament, a mi no em fa falta que m'avisin de que si fa ventada, o plou o neva molt m'estic arriscant a patir un accident...

Anònim ha dit...

Amb tots els respectes pels pobres nens jo crec que s'ha exagerat una mica amb el temporal de vent. Mai s'havia vist algo semblant?

Els que vivim a l'Alt Empordà (ben tocats tots de l'ala) cada 2x3 tenim la tramuntana amb vents forts com els d'aquests dies i encara + .. ara a l'hivern es quan bufa de debò.

Les rafegues màximes de tot Catalunya es van registrar a Portbou amb 200km/h i be si, casi huracanat però hi estem ben acostumats i ens agrada així es neteja l'aire i purifica les idees!!

Unknown ha dit...

Estic amb en Cetina: a mi no cal que m'avisin ni que em prohibeixin res per quedar-me resguardat quan fot un vent de collons.

Però, és clar, com sempre, només ens enrecordem de Sant Saura quan trona (o no era així?)

DooMMasteR ha dit...

Jo també crec que la gent s'ha passat l'avis pel forro. Era necessari jugar el partit amb aquell vent quant ja feia estona que els arbres queien com castells de cartes?

Potser sí que fa falta un ventcat, però la gent ha de ser més prudent.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb el teu post. Amb tot.
S'ha d'avisar, s'ha de previndre i s'ha de ser prudent.
Quants i segurament ho hem fet tot, quant ha nevat fort i les autoritats diuen que no hem de sortir i fer desplaçament, nosaltres el fem igual?

Les autoritats , Oscar i Cetina, han d'avisar i nosaltres fer cas.

Puji ha dit...

Josep, molt ben explicat. Jo també vaig fer aquesta assignatura, bé, la meva es deia Risc Ambiental, però veig que si fa no fot...

Cetina i Oscar, es veu que hi ha gent que no te gaire criteri.

Miguimon, a l'Àrea de Barcelona mai s'havien registrat vents de més de 120. Compta que a part d'estar acostumats, la densitat de població i urbanització a l'Alt Empordà no és comparable.

Doom i Miki, a part dels avisos, cal que els serveis d'emergència sàpiguen com actuar quan els ve una cosa així al damunt.