http://instagram.com/14_puji YouTube

14 de desembre del 2007

Faraons als Pirineus

Ja fa uns dies, en Ferran va publicar un post sobre l'aigua, on defensava el projecte de transvassament des del Roina de l'època de govern convergent. En aquell post vaig fer un comentari en què deia que aquest transvassament és una autèntica barbaritat. En Ferran em va demanar que m'expliqués una mica, i aquesta és la raó del post d'avui. Us aviso que és una mica espessot, però m'agradaria que sabéssiu què en penso d'aquest tema.


El transvassament des del Riu Roina fins a Catalunya és una animalada perquè:

  1. Estem parlant d'una obra faraònica. Es tracta de tuberies de més de dos metres de diàmetre que han de travessar més de 300 kilòmetres passant per pobles, camps de conreu, espais naturals i qualsevol cosa que hi hagi pel mig. Per a que us feu una idea de la magnitud de l'obra mireu la foto que il·lustra el post, que és d'un tram del transvassament Tajo-Segura.

  2. Una obra com aquesta no és només el tub enorme. Va acompanyat d'una xarxa de carreteres paral·leles, d'instal·lacions de manteniment i de transit de persones i vehicles que multipliquen l'impacte ambiental i visual.

  3. Tot aquest ingent volum d'aigua neta i cristal·lina s'utilitzarà en indústries, explotacions agrícoles i ramaderes, empreses de serveis i llars. Quan surti de tots aquests llocs us asseguro que ja no estarà neta i cristal·lina. Previ pas per les depuradores catalanes (que són prou efectives, però miracles a Lourdes) aquesta aigua diguem-ne semi-bruta, anirà a parar als rius de Catalunya, que majoritàriament són de règim torrencial. Això vol dir que la major part de l'any estan secs. Per tant, aproximadament el 80% de l'aigua que circularà pels rius catalans serà aigua depurada, és a dir, semi-bruta. La conseqüència d'això és la contaminació dels aqüífers, que ja no podrem utilitzar i augmentarà de nou la nostra necessitat d'aigua.

  4. Un dels principals problemes de l'aigua a Catalunya són les pèrdues en el circuit d'emmagatzematge (pantans) i distribució (canonades i instal·lacions finals). Alguns estudis parlen de pèrdues properes al 50%. Una infrastructura com aquesta no està exempta de les pèrdues i com que en aquest país el manteniment sempre acaba sent insuficient, podriem parlar de molts metres cúbics filtrats, fugats o com en vulguem dir.

  5. És una obra caríssima! Les xifres de les que estariem parlant se m'escapen de les mans, hi ha molts zeros darrera. Potser l'interès de Convergència rau aquí, en algun percentatge d'aquesta morterada. Un 3% potser? A més, mes amies les françaises, no donen res gratis, i ens fotrien una clavada pel metre cúbic d'aigua que ens quedariem tiesos, sense parlar del cost energètic del bombeig d'aquesta enorme massa d'aigua. Al final sabeu qui acabaria pagant el patu? Doncs està clar, cadascun de nosaltres en la nostra factura de l'aigua.

  6. No serviria per res. Per exemple, en les carreteres, està demostradíssim que quan una xarxa viària està col·lapsada i es fan més carreteres o s'amplien els carrils de les que ja hi ha, el que passa és que augmenta el volum de trànsit i s'acaben col·lapsant de nou. Amb l'aigua podria passar el mateix. Si disposem de més aigua, el que passarà és que ens permetrem gastar-ne més i acabarà faltant-ne un altre cop.

I què hem de fer doncs? Doncs basar els esforços en els quatre punts que ja vaig posar en el meu comentari al post d'en Ferran:

  1. Concienciar la ciutadania que consumeixi menys.

  2. Conscienciar la pagesia que el secà és secà i no es pot sembrar arròs als Monegros (és una exageració però he vist coses semblants). I ja que parlem dels Monegros, els Monegros no pot ser Las Vegas. En el cas de la pagesia s'ha de promoure l'emmagatzematge d'aigua proper als punts de reg.

  3. Incentivar la indústria i els serveis (principals consumidors d'aigua del país) per a que facin un ús més racional i, sobretot, eficient de l'aigua.

  4. Fer accions per disminuir les pèrdues desorbitades d'aigua que té el sistema d'emmagatzematge i distribució.

Apa! Ja us he fotut el meu rotllo hippie-ecologista-sostenibleguaidelamuerte. Què m'en dieu?

15 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Què tens més raó que un sant, que jo m'he cansat d'explicar (encara que molt més malament que tu) el mateix i que enviïs aquest post als de la Generalitat Valenciana per a veure si n'aprenen (que serà que no i, com bé dius, miracles a Lourdes!!).

Salutacions

Ferran Porta ha dit...

Moltes gràcies per l'explicació. Per mi, el trasvassament implicava canonades i poca cosa més. No tenia ni idea de la complexitat paral·lela de l'obra.
De tota manera, a diferència del que sembla que passa amb els polítics, el tema de l'aigüa em té mig angoixat. Alguna solució s'ha de trobar perque Catalunya és en el punt de mira de les possibles sequeres del futur (futur proper). Perquè no en parlen, els polítics? Les desalinitzadores són, suposo, la solució més barata i al nostre abast... oi?
Del tema Monegres / Las Vegas, això mereix una mani com a mínim tan gran com la de l'1.12 En parlo aquí: http://quinamandra.blogspot.com/2007/12/que-falta-aiga-hola.html Temo que molta gent no tingui ni puta idea de les repercusions d'un projecte com aquest, pensat només per fer uns quants milionaris i la resta, com sempre, a fotre's. I aquest cop de debò.
Salut.

Oriol ha dit...

un socioecologistaguaidelamuerte que treballa a l'ACA ens ha estat explicant que els aqüifers s'estan salinitzant degut a que l'aigua del mar penetra cap al interior, degut a que els nivells freàtics van baixant i perdent p´ressió.
Un cop fet el listorru, contribueixo a la sostenibilitat bevent vi i cervesa per dinar!!

Abi ha dit...

No pateixis, que amb el Las Vegas de los Monegros ja no caldrà amoinar-se mai més per l'aigua, quedarà totalment absorbida i distribuïda entre camps de golf, ciutats artificials, macro hotels, balnearis, i fantàstiques fonts musicals que segur que han planificat per fer encara més agradable la visió aèria de la gran cagada dessèrtica que han planificat!

Clint ha dit...

Ei que jo a casa vaig instal.lar un dipòsit per recollir l'aigua de pluja per al rec...m'estic tornant hippi?

Però tu nano, t'expliques de meravella!

Mikel ha dit...

de totes formes jo faria el trasvasament , si ens fa falta aigua ve n´hem de tenir i no tinc intenció de dutxar-me dia si dia no per estalviar-ne.

Déjà vie ha dit...

doncs jo crec q els monegros va mooooolt pel cami d ferse un Las Vegas, eh. La idea, no se a qui, pro agrada.

Charlie ha dit...

plas plas plas plas plas, jo el faria córrer aquest post. Segur que al sector blocaire convergent (dessmond i companyia) els fa una gràcia tremenda, sobretot lo del 3% jausjuasjausjasjausjuasjujsujaus

Ei Mikel! doncs vés-te mentalitzant de que això acabarà passant. A no sigui que vulguis traslladar la teva empresa a Finlàndia.

El veí de dalt ha dit...

Tu ets del gremi del ram de l'aigua, oi?

Jo Mateixa ha dit...

M'he perdut en el punt 4 de la pirmera part :-S

Aixxxxx, demà m'ho llegeixo amb calma, serà que començo a tenir soneta??

Un petonas guapu i bon cap de setmana!!!!

Miki ha dit...

Mira estic d'acord amb tu, pero per desgracia cada cop estic mes convençut que es fara una aberraci´´o semblant o bueno lo que ja es comença a veure anunciat, les desalinitzadores, que clar es lo logic, anar fent malbe el que ens envolta, quant ja hem acabat amb la terra començarem amb el mar, la questio es que la raça humana no es fiqui limits, per que no t'enganyis poca gent a la hora de la veritat esta disposada ficar-se frens a ella mateixa, per millorar el impacte ambiental.
Consum de aigua, contaminació automobilistaca, residus, sempre tenim la excusa de la industria embruta mes o els altres ho fan pitjor que jo.

Dani R. ha dit...

Jo subratllo que el secà és secà i els deserts són deserts... els invents al TBO.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

El pitjor de tot es que tot i que las rons que expliques són irrebatibles l'obra s'acabarà fent perque hi ha massa gent interesada en forrar-se a base de subcontrates, comisions, etc..

Imagina't que no és fessin aquestes obres absurdes (tipus AVE a Almeria)... Pobres Florentino, Koplovitz, i companyia. de que viurien ara que la vivenda ja no és negoci?

De moment el PP ja ha recuperat el famós Plan Hidro-ilógico Nacional al seu programa electoral.

mossèn ha dit...

collons !!! ... nets i ben posats, sí senyor !!! ... quin post més llarg ... tant que qüasi no me l'acabo ... per cert, té canvi de 5 euros ... sí, per la garrafa ... salut

Metamorfosi ha dit...

Doncs penso que a part de tenir molta raó, t'expliques de meravella, ves!

Hippie-ecologista?... d'ecologista me'n sento, i sempre he dit que hauria estat una bona hippie si l'any que vaig néixer ja hagués tingut uns quants anyets fets! :p

Petonets guapíssim!

P.D. per cert... no calles sempre i dius el que penses més del que creus, que aquí en dius de molt bones!