http://instagram.com/14_puji YouTube

11 d’octubre del 2012

Molt soroll per no res


Mai havia vist el Bestiari Il·lustrat, al canal 33, però com que la presentadora és la Bibiana Ballbé, i aquest dimarts, el persontge entrevistat era en Jaïr Domínguez i també hi sortia en Marc Pastor, i a tots tres els segueixo de fa temps a twitter, em va fer gràcia veure'ls tots junts en un programa de televisió, així que dimarts a la nit em vaig plantar davant l'ordinador per veure'l en directe.

Es tractava d'una entrevista a en Jaïr, en la qual la Bibiana li feia preguntes de la seva vida personal i professional, i ell, com ja és habitual, gastava el seu to irreverent, malsonant i políticament incorrecte, i feia unes quantes afirmacions dures, però en el fons, res de l'altre món. Em va semblar una entrevista bastant innocent. Vaig trobar que hauria pogut ser molt més incisiva i polèmica. En un moment de l'entrevista, la Bibiana li preguntava l'opinió sobre alguns personatges públics, dibuixats en cartulines. De tots ells, en Jaïr en tenia una opinió negativa (mira, igual que jo), i per il·lustrar-ho, disparava amb pistoles de joguina a les cartulines, sobre les quals s'escampava sang. Un d'aquests personatges era el rei d'Espanya.

Els participants en el programa s'anaven "disparant" els uns als altres, i acabaven tots "morts", però just abans d'acabar, s'aixecaven i va quedar molt clar que tot era un joc. En cap moment em va semblar un programa ofensiu ni massa polèmic. Ja he dit abans que vaig trobar a faltar que en Jaïr fos una mica més obert i dur, com ho és normalment en els seus articles o al twitter.

Per això, ahir a la nit vaig tenir una gran sorpresa quan vaig saber que el vídeo del programa havia estat retirat del 3 a la carta, i que la directora del programa havia dimitit. Aquest matí he sabut per què. El diari El Mundo ha tret en Jaïr en portada dient que en un programa de TV3 havien simulat un atemptat (!!!) al rei. I és clar, TV3 s'ha cagat a les calces hi ha eliminat el vídeo. De fet, això del Mundo ho he vist al recull de portades de diaris que cada matí fan al 3/24, però curiosament, tot i que el nom de la cadena surt clarament al titular, no han mencionat la notícia.

La pregunta és: volem una tele pública que s'hagi de tapar la boca d'aquesta manera? Fins quan haurem d'aguantar que programes com aquests siguin CENSURATS a la tele pública catalana, mentre la tele pública espanyola, que també paguem, ens oferirà toros i un programa setmanal sobre el rei i el príncep? Personalment em toca particularment els ous que hi hagi personatges intocables, que no han fet res per guanyar-se aquest dret, i en el cas del rei ja n'hi ha hagut massa episodis. 

Els motius d'aquesta covardia de TV3 poden ser molts, però les meves sospites són clares. El director de TV3 és l'ex-direcor de RAC1, emissora de ràdio propietat del Comte de Godó, amic personal de Joan Carles. I no hase falta desir nada más. De fet, tant la Bibiana com en Jaïr treballen a RAC1. Espero que les conseqüències no vagin més enllà, però RAC1 és una empresa privada i poden fer el que els roti.

Per altra banda, la censura a posteriori (la prèvia existeix i sempre existirà), en aquests moments de la història comença a ser una autèntica tonteria. El programa ha estat retirat del 3 a la carta, però es pot veure al YouTube, i quan el treguin d'allà es podrà veure en un altre lloc. Si el voleu veure, mentre no el retirin, us el deixo aquí:

5 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

No he vist el programa i, a sobre, el vídeo l'han despenjat del web: ja no es pot veure.

D'entrada he de dir que qualsevol cosa violenta amb pistoles de per mig, em fa molta grima. No només les de veritat, això és obvi, però també les de mentida, amb sang feta de tomàquet i/o similars. Molta grima, em deixa molt mal cos.

Per altra banda, com et dic no he vist el programa però això que hi surtís el Rei "tirotejat", i també "tirotejat" en Millet... vaja, que tenia tots els punts per no agradar els de dalt.

No justifico, no m'agrada la censura i això que ha passat fa massa pudor precisament de censura.

Ferran Porta ha dit...

Doncs mira, al final he pogut veure el vídeo (sant Twitter: http://www.questionity.com/qgram/130146/uil:es) i no m'agrada el que hi he vist, la veritat. No, la violència, ni que sigui amb "pistoles de tomàquet", em sobra molt. Especialment en una tele pública.

Això no vol dir que justifiqui la reacció.

Puji ha dit...

Ferran, a mi tampoc m'agrada. Gens ni mica.

El que em rebenta és que:

1. a la televisió hi ha coses infinitament més violentes i ningú diu res.

2. si entre els personatges "disparats" no hi hagués hagut el rei, no hagués passat res de res.

Pla de l'extrany ha dit...

Dons a mi em fa molta mes grima l'anunci de les forçes armades. Que hi farem!!

El veí de dalt ha dit...

Tot fa temps que fa caguera....