Des del segle XVI els països europeus van conquerir el món. Van explorar, conquerir i massacrar per obtenir els recursos que els permetrien expandir-se i créixer econòmicament. Després de la Segona Guerra Mundial, aquell expoli sense escrúpols va començar a considerar-se políticament incorrecte, i poc a poc, totes les metròpolis europees van anar a concedint la independència a les seves colònies. En la majoria dels casos, però, sempre es mantenia una relació comercial i una mena de contacte paternalista, en què el "papa" ensenyava el "nen" com havia de ser aquella democràcia incipient. A Àfrica, aquesta relació tutorial malsana va durar fins ben bé els anys vuitanta, i en molts casos va acabar com el rosari de l'aurora, amb guerres civils genocides i fratricides entre les ètnies dels països. Després d'allò, els mandataris europeus van decidir marcar distància. Aquells països eren nacions independents que ja no depenien per res de la "mare pàtria".
I així ha estat fins els nostres dies. Però si es furga una mica, de seguida es veu que l'explotació econòmica i l'expoli de recursos naturals per part dels europeus segueix ben vigent, i quan això queda més a la vista és quan van mal dades.
El govern francès s'ha fet l'orni durant la crisi electoral que fa sis mesos que dura a la Costa d'Ivori. Poc a poc, pero, va començar a enviar-hi tropes, i quan la situació d'estancament en el comerç del cacau s'ha fet insostenible, ha donat un cop de puny sobre la taula, i ha intervingut a favor d'una de les bandes per acabar la situació d'incertesa d'una vegada per totes.
I això ens demostra que Europa continua campant per Àfrica sent el "papa", el tutor, l'explotador, el colonitzador, el conqueridor i el massacrador. Ei! Però que no es noti, eh?
3 comentaris:
Tens tota la raó, company! Aquests només es mouen quan hi peles pel mig...
"Que se note el efecto sin que se note el cuidado"... diuen els colonialistes.
Totalment d'acord, el que hem fot mes es la gent que diu , es que aquests d'aqui vaig no s'arreglaran mai, no hi hem de fer res, però això si quant auqests de aqui baix toquen coses que els afecta si que s'hi ha d'intervenir... i no dic ja governs , que també sinò la gent que en el fons son part de l'estat encara que ens agradi sempre dir que son ells (els governs) qui ho fan tot malament.
Publica un comentari a l'entrada