http://instagram.com/14_puji YouTube

4 de maig del 2007

Crònica de Rioja

La Rioja és una terra preciosa. Jo hi anava per tastar els seus vins i veure bodegues i monuments, i resulta que el que més em va agradar van ser els paisatges. Les vinyes, els camps, els boscos, els colors, els núvols. I això que el temps no va acompanyar gens. En dies assolellats de primavera ha de ser fantàstic.



Vam visitar les Bodegas Bilbainas, a Haro. La visita va ser fantàstica. Va durar dues hores i la nostra guia no era cap mindundi, sinó una noia que ens va donar un torrent d'informació. Sort que havíem fet el curs de tast, si no, no hauríem pillat ni les comes.


També vam veure les bodegues Conde de los Andes, a Ollauri, on no es fa elaboració de vi, només es fa l'envelliment en ampolla dels vins de Paternina. La visita va ser molt cutre, no ens van explicar gairebé res, i després de la súper visita de les Bilbainas, encara ens va semblar més cutre. L'únic bo d'aquestes bodegues va ser el dinar al restaurant El Conde, propietat de les bodegues, on vam menjar com reis.


Vam intentar visitar les bodegues del Marqués de Riscal, a Elciego, on han construït un edifici dissenyat per l'arquitecte del Guggenheim. Calia reserva i quan la vam demanar, una setmana abans, ja no hi havia places, així que ens vam haver de conformar veient-les des de fora.


Un matí vam perpetrar una visita llampec d'una hora a Vitòria. El casc antic em va agradar molt. Jo no havia estat mai al País Basc, i aquella ciutat em va semblar un lloc amb molt d'encant i amb molta història. Tinc pendent una visita amb cara i ulls per aquelles terres.


Vam visitar la vila de Nájera, on hi havia festa major i una fira medieval. L'ambient de festa, el mercat de productes artesanals, i els freaks vestits de cavallers fent anar l'espasa li donaven un ambient molt especial.


L'endemà vam passar per Santo Domingo de la Calzada, etapa del camino de Santiago, on una llegenda diu que un gall i una gallina van cantar quan ja estaven rostits, i és per això que a dins l'església hi ha una gàbia amb un gall i una gallina. Sentir-los cantar dins l'església es fa d'allò més estrany. "Santo Domingo de la calzada, dónde la gallina cantó después de asada", pff, quines coses té la cultura popular. En sortir ens vam dirigir a San Millán de la Cogolla, on vam veure el monestir de Yuso, on es conserven els primers textos escrits en castellà. Seria com un Organyà a l'espanyola. La visita ens la va fer un guia, que tot i que el seu estil em recordava els profes més fatxes que vaig tenir als Maristes, ens va fer una explicació molt completa.


A la tarda del mateix dia vam visitar el Museo de la Cultura del Vino, a Briones. És un museu privat, propietat de les bodegues Dinastía Vivanco. A mi, els museus i les exposicions em fan bastanta mandra, però aquest museu està molt currat, té un munt de material antic i modern, i uns audiovisuals amb unes explicacions sobre els processos de tot allò relacionat amb el vi molt entenedors i amens. Us ho recomano molt. Val la pena.


Pel que fa al jalar, vam menjar molt bé. Bons restaurants i bones tapes. Molt bon ambient de tapeo a Logronyo. Si hi aneu no deixeu de passar pel carrer Laurel, on totes les portes són bars, i on cada bar té una especialitat de tapa. Curiós i bo.


No puc acabar sense parlar de les nostres companyes de viatge. A tots els campanars de totes les esglésies, i a les teulades de tots els edificis importants hi podeu veure cigonyes. Aquesta espècie gaudeix de molt bona salut a La Rioja, i el seu punt més important és Alfaro. Aquest poble té una colegiata enorme que es veu que ha agradat molt a les cigonyes, i n'hi ha més de 200 parelles. Tot i que els veïns n'estan una mica fins els ous, és un punt clau en les rutes migratòries de les cigonyes i s'ha de veure.


I aquesta és la crònica ràpida, ressacosa i una mica cutre del viatge. Us aconsello que si podeu us hi acosteu. Jo ho penso tornar a fer.

15 comentaris:

Metamorfosi ha dit...

Bon dia Puji!!!

Veig que el pont us va donar per moltes coses. Jo no conec aquestes terres, però sembla temptadora la idea d'anar-hi (encara que potser abans hauria de fer un curset de tast de vins).

Celebro que disfrutéssiu tant d'aquests dies!

Quin vi dius que ens has portat per tastar? ;D

Petonets i molt bon cap de setmana!!!

Clint ha dit...

Cullons, deu ni do de les coses que vareu tenir temps de fer, com es nota que no porteu cotxet ni bolquers! jajaja
La bodega aquesta del riscal es veu impressionant!

Espero que tornessiu carregats d'ampolles!

Anònim ha dit...

Joder, no pareu mai de veure món?
Suposo que vau anar a fer el treball de fi de curs de tast de vins, oi?




Per cert... Visca l'Espanyol!!!!

Eva ha dit...

deu n'hi do amb el viatge.... la rioja és un lloc que mai m'ha cridat especialment l'atenció....vull dir si em diguessin: digues 5 llocs on aniries, no crec que hi aparegués a la llista, però pel que expliques ha d'estar molt bé..... sobretot si t'agrada el bon vi, no és el meu cas que sóc abstèmia jajaja

Oriol ha dit...

Puji, no et pensis que ara quan vinguis a casa canviaré el vi, continuaré amb el Tetra Brick de Donsi!! XDD
Per cert, has estat a Glasgow?

Gerard Agudo ha dit...

Jo tinc prevista una visita en breu i precissament m'han de portar a Haro. Estic frisós.

Puji ha dit...

Òscar? Hòstia! Quant de temps tiu! Ben tornat! Per cert, felicitats perico!

Metamorfosi, el curset és summament recomanable, i com diu l'Òscar pots fer el viatge de fi de curs a la rioja.

Clint, sense infraestructura infantil tot és molt més ràpid. No vam comprar gaire perquè els preus són iguals que al super, però alguna coseta va caure.

Eva, tampoc era un dels meus llocs, però sempre està bé conèixer terres noves, i a vegades et sorprenen molt gratament. Ets abstèmia? No fotis, dona!

Oriol, tu sempre em dones xatarra de la més dolenta, no canviaràs ara! He estat a Glasgow però només a l'aeroport. Felicitats a tu també.

Gerard, doncs busca a quines bodegues vols anar i reserva visita abans, sinó res de res. Ja ens ho explicaràs.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Com bé va dir Rajoy: ¡Fivaaa erl vinooo! On hi han bodegues hi ha alegria.

Charlie ha dit...

La meva dona vol anar a l'hotel aquest del paio del guggenheim quan acabi d'alletar. Per què deu ser?

Txell Salip ha dit...

Doncs una crònica preciosa, les fotos molt maques i tu explicant-ho doncs genial!!!!!

Rituslee ha dit...

Olé si senyor! Bona crònica, eh?quin pont més xulo i més ben aprofitat. Fas venir ganes de tornar per aquelles terres... Ara, si t'agrada jalar i beure bé, com al país basc, enlloc. Però amb quatre dies no fas, jeje, l'última vegada me n'hi vaig estar 10 i vaig tornar amb 4 quilos de més...tot un rècord.

El veí de dalt ha dit...

Bona ressenya! Em vaig a obrir una ampolla!

euria ha dit...

Ostres unes fotos ben xules! I amb el temps ben distribuit, perquè per veure tot això.....salut!

Puji ha dit...

Cetina, la frase Vifaerfino va sortir un munt de vegades durant el viatge.

Charlie, cada dia entenc menys el que dius, però cada dia em mola més. Pot ser per la quarentena?

Moltes gràcies tu mateixa!

Rituslee, doncs no sé si anar-hi, perquè jo amb quatre quilos més em surto de la bàscula.

Veí, que sigui a la meva salut!

Euria, doncs no vam tenir la sensació d'anar de cul en cap moment.

Charlie ha dit...

No puji, per fotre's fins el cul de ví :P (en aquest hotel-balneari, les cures les fan amb vi)