http://instagram.com/14_puji YouTube

1 de febrer del 2007

A les fosques

Avui, 1 de febrer, en els cinc minuts que van de les 19.55 a les 20.00 hores, hi ha convocada una apagada d'aparells elèctrics. Es pretén que durant aquests cinc minuts la població mundial no consumeixi electricitat. L'objectiu és que els ciutadans, els governs, les institucions i les companyies energètiques es conscienciïn de l'abús que estem cometent amb els recursos naturals.

La pregunta que sorgeix en aquests casos sempre és la mateixa: serveix per alguna cosa? La resposta la tinc claríssima: NO. La majoria de gent no ho seguirà, als governs i les institucions els importem un rave nosaltres i l'equilibri global, i a les companyies elèctriques només els suposarà unes petites pessigolles en la facturació, i un cop més, es riuran a la nostra cara.

Però m'és igual. Aquestes petites tonteries són les que mantenen viva la rebel·lió popular, la nostra consciència de ciutadans del món, el nostre dret a "pataleta" i són un preàmbul per a que estiguem preparats per reaccionar el dia que vagin mal dades. Perquè aquest dia arribarà. No vull ser catastrofista, però el nostre planeta ens donarà, qualsevol dia d'aquests, algun avís greu, i llavors, els que fem collonades com la d'aquest vespre serem l'exemple per a la resta que no en va fotre mai ni puto cas.

Així que jo aquest vespre ho apagaré tot durant cinc minuts, i potser a partir de demà m'ho pensaré dos cops abans de malgastar energia.

Eh! I les mans quietes! Que ja ens coneixem!

12 comentaris:

Txell ha dit...

Jo també Puji, els petits canvis són poderosos!

Deixo una llista, que potser et semblarà un pal, però la tinc guardada per anar donant lliçons morals d'ecologisme, jajajajaja sóc gilipolles!

El primer pas és desinflar la factura que cadascú rep cada mes a casa. Es pot aconseguir estalviar entre un 5 i un 10% d'energia, abaixant un grau el termòstat de la calefacció. A més, regulant les vàlvules de cada radiador es controla la temperatura de cada habitació.

Descongelant regularment el congelador se n'aconsegueix un funcionament més eficaç. També és important no deixar les portes de la nevera obertes. Per cada minut que la porta queda oberta, es triga tres minuts a arribar a la temperatura que tenia abans. Amb la compra d'una nevera d'alta eficiència energètica, l'estalvi anual és de 40 euros.

A l'hora de cuinar, cal tapar les cassoles i utilitzar un foc més baix. El rentaplats no s'ha d'engegar fins que no és ple del tot. Pel que fa als llums, és important tancar-los quan se surt de l'habitació i utilitzar bombetes de baix consum.

Els aparells com la TV, el vídeo, el DVD o l'aparell de música no s'han de tancar amb el comandament a distància perquè segueixen consumint energia. Aquest simple gest pot significar un estalvi del 7% del consum total.

La instal·lació d'uns bons aïllaments a la casa i la caldera són una bona inversió perquè al cap de l'any l'estalvi és d'uns 200 euros.

Salut!

Anònim ha dit...

Ei Puji, una pregunta em d'aprofitar i mentres fem l'apagon sortir al balco amb una cassola i una cullera de fusta i comença a picar????? jajajajaja Va m'animo jo també parare el mobil, els llums del cotxe, no m'encendre cap cigar, no aniré al bar, pararé la calefecció de casa i moltes coses mes... que faig a les fosques???? Creo energia amb la Cuca??? jajajaja

Clint ha dit...

Jo es que estic a la feina però que vols que et digui...el Saura ho farà?
Jo estic més per les coses que explica la Txell, coses que pots ensenyar als teus fills perquè tot s'aguanti una mica millor.
Aquestes "apagades" generals...m'agradaria saber qui hi ha al darrera de tot, segur que és la caixa que vol baixar els beneficis d'endesa per fotre els d'e-on!

Anònim ha dit...

Jo també estaré a la feina, i les meves alumnes creuen que es gasta més energia encenent i apagant els llums en un espai tan petit de temps. Jo ho faria, però si només s'apaga la meva classe de tot l'institut....
Al poble on visc des de les 20:15 fins demà al matí tindràn els llums més tènues, no els apagaran, però algo és algo
(No sé com queden els meus escrits, perquè escric i no es veu el que escric. per tant, és una mica de sort si em qeuda bé...)

Déjà vie ha dit...

Jo procurare, si soc a casa apagar-ho tot. Com dius tu no sé si servirà pero jo ho fare.

Oriol ha dit...

Si m'enrecordo, ho faré!!. Estic convençut que si que serveix per alguna cosa, posa que si ho fa un 10% de catalunya, estem parlant de 720.000 habitants i només a casa ja en som 4.
Tenir el poble organitzat fa mooooooooooolta por.
Ara, també et dic, que la rentadora, rentaplats, nevera, forn elèctric,....tot això no ho penso desendollar, a veure si cinc minuts, em fotré una feinada de 30.

Charlie ha dit...

Convocatòria d'Orgasme Mundial avui a les 19:55!!!

Candela ha dit...

Hooola?????? Això és una merda no puc penjar missatges avui....




Us deia que jo miraré de fer-ho però que com estic al curro no ho sé segur si podré.

Candela ha dit...

Ara si s'ha penjat!!!! També us deia que el Charlie va una mica perdudot...

Anònim ha dit...

Doncs sembla ser que si que ha funcionat, si més no molta gent ho ha fet, doncs a Catalunya ha baixat el consum un 3% més o menys, algu es algu, no??

Puji ha dit...

Hola cumpanyés!

Sembla que la cosa ha anat força bé. Tot i que el seguiment en percentatge de població ha estat petit ha suposat un estalvi de 1000 MegaWattsxhora a Espanya. Imagineu si hagués tingut més seguiment! I imagineu si tots féssim petits gestos com els que diu la Txell!

Petons sostenibles a tots (però sostenibles de veritat, no rollo Saura)

Gerard Agudo ha dit...

Ei, puji tinc fotos del meu carrer on el seguiment ha estat desastrós, crec que només jo. Pq per suposat Santa Maria no ha apagat les llums!!!

Els petits canvis són poderosos.