http://instagram.com/14_puji YouTube

20 de novembre del 2006

Ja va sent hora

La nostra història recent reflexa quaranta anys de dictadura opressora i infame, i no cal que anem als llibres per trobar-la. Només cal que ens passegem pels carrers dels nostres pobles i ciutats per trobar vestigis de la simbologia propagandística del règim franquista. Plaques del ministerio de la vivienda amb el iugo i las fletxas, gravats de les cares de Franco i José Antonio en parets de guix, que tornen a apareixer per molt que es netegin i es pintin (una mica rotllo cares de Bélmez), monuments cutres, però que molt cutres, noms de places i carrers, i moltes altres coses.

Aquests records de la imagineria del passat són molt més presents un cop creuem l'Ebre. Els noms d'avingudes com Sanjurjo, José Antonio, Generalísimo o Millán Astray, entre molts d'altres, es multipliquen i els monuments a los caídos i estàtues eqüestres del propi Franco presideixen places majors de pobles i ciutats.

En dates com avui ressorgeix el debat de si s'han de suprimir aquests símbols. La meva opinió, evidentment és que sí. Posar el nom d'un carrer o una plaça a algú, o fer-li una estàtua o un monument suposa un reconeixement, un honor, haver fet mèrits, i els únics mèrits d'aquesta colla són la repressió, el genocidi, la tortura... ah! i unes infrastructures fetes tard i fetes amb el cul.

Per sobre de tota la imagineria franquista destaca el valle de los caídos. Un monument megalomaníac i lleig de collons situat a la Sierra Madrileña, i que no és més que un enorme mausoleu del dictador i del seu ideòleg, que per més inri, van construir els presos de guerra, presos polítics i represaliats mitjançant treballs forçats, vessant la seva suor, i sovint la seva sang per enaltir un mindundi que va aconseguir aires de grandesa utilitzant la humiliació i l'eliminació dels seus opositors.

En un dia de joia com avui, m'agradaria que s'enderroqués el més gran dels monuments que representa l'antidemocràcia... i el mal gust.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Enderrocar-lo? També enderocaries Auswitch? Jo crec que és un lloc perfecte per un museu de la memòria històrica (espai no hi falta).

Oriol ha dit...

Si, també prefereixo enderrocar.lo. És llegix i sense valor arquitectònic. Faria un museu a un nucli urbà i palante!

Oriol ha dit...

lleig, lleig !

Anònim ha dit...

Més que enderrocar monuments (qu si qu n'es de lleig), caldria revisar quants dels que encara combreguen amb aquestes ideies volten en llocs d' influència o de responsabilitat, mamant de la mamella pública.

Txell ha dit...

Totalment d'acord amb tu Puji (com quasi sempre, menys quan parles del Tripartit).
Una bomba i ale... a edificar!

Mikel ha dit...

Jo tampoc ho fotria a terra.
Ens agradi o no es part de la historia ,no obstant el que no permetria es que s´hi fesin actes on s´exaltes el que va passar.

Anònim ha dit...

És una vergonya. És que a Alemanya hi ha carrers i places amb el nom de Hitler o de generals de les SS? A Roma existeix la Plaça Mussolini? Oi que no? Si ho foten a terra, però, segur que algun que ara hi venera la tomba, hi fotrà pisos! M'ho imagino: Urbanización Generalísimo (fase I).

Anònim ha dit...

Home, fer-hi una promoció de pisos si que seria un bon "Alzamiento"

Anònim ha dit...

Si es fot aterra segur que no podran fer-hi més actes per tant està bé de destruir.lo i al mateix temps començant per en fraga tota la cúpula del pp la seva neta i uns cuans més posar-los a dins, d'aquesta manera estelviem munició.

Oriol

Puji ha dit...

Dani, no és el mateix. Una cosa és conservar la memòria d'una massacre i l'altre és enaltir-la.

Clint, benvingut a la Cullerada. Hi ha monuments vivents que també caldria tombar, com diu l'oriolsl, que ja sap que no estic d'acord amb aquests mètodes.

Àirum, Txell i Mikel, hi ha coses que només passen aquí, i una de les que passarien és que si ho fotéssin a terra hi farien cases. Vivim en el país del totxo, i qui en treu profit són els hereus dels que he parlat en el post d'avui.

Anònim ha dit...

Perdo que m'hi fiqui puji, pero he arribat al teu post desde el del david codina i com no havia escrit res m'he ficat a xafardejar i mira aixo ho pensava fa uns dies.
jo per molt antifranquista que soc no ho tiraria per la mateixa raó que els camps de concentració de austwich, les piramides on van morir molta mes gent encara construintles i etc.

Per desgracia aixo es historia i d'aqui a 200 anys (si es que la terra i arriba que tinc els meus dubtes) , la gent ho trobara tant normal com nosaltres trobem auswitch (i molts altres monuments, o els faraons no eren tan o mes cabrons amb els seus subdits).

no s'ha d'enaltir al franquisme, eliminar carrers i coses aixi si, pero això encara que ens desagradi es historia.

i sobre qui hi va a congregar, algú crec que no hi ha gfent amb pensament nazi, que va a veure els camps de concentració com els millors llocs del mon? pues aqui ens agradi o no passa el mateix.

Anònim ha dit...

Doncs a mi la creu m'agrada... la trobo majestuosa.

Gerard Agudo ha dit...

Doneu temps a Zaplana pq hi faci el Marina D'Or ciudad de falangistas.

Candela ha dit...

Com diu l'Oriol, lleig, lleig

Puji, ¿saps que em sembla que et coneixo? ho dic per la foto... Però no estic segura...¿Av. Sarrià? digue'm que no si us plau...

Bachi ha dit...

Aquest estiu he estat al Valle i és patètic que encara en una país teòricament democratitzat hi hagi gent plorant davant la seva tomba. És més que trist que aquí alguns diaris i pàgines web publiquin esqueles en record de Primo de Rivera o Franco. Si això passés a Alemanya uns quants ja haurien anat a la presó...

Puji ha dit...

Candela, no tinc res a veure amb l'avinguda de Sarrià, però seria un plaer coneixe't.

Miki i Bachi, benvinguts a la cullerada! Ja veieu que per aquí sempre hi ha diversitat d'opinions, que és el que interessa!

Oriol ha dit...

Sarria, Sarria, aquesta paraula està prohibida, nooooooooooooo. Jo vull un estadi.

Candela ha dit...

Puji, uffff, em treus un pes de sobre!!!! Pensava que eres un que treballa a la Filmoteca, on vaig sovint! ja,ja,ja. Es que mira que si pel mon blogguero em trobo algú conegut..jo em moro!

Si un dia vas i està venent entrades el que et dic, ja veuràs com s'assembla a tu! És molt guapu!

Itf ha dit...

Doncs jo avui tornan de la Universitat he passat per l'avinguda Josep Tarradelles (antiga Infanta Carlota) amb Avinguda de Sarrià i he vist unes 20 persones davant d'una escultura amb banderes espanyoles amb l'aguila i el braç alçat davant d'un monument què no sé ben bé que és. Hi havia un cotxe dels mossos aprop. Per sort anava en bus i he passat ràpid... D'acord amb el teu post.

Puji ha dit...

Candela, a mi també em sones de les fotos, ja, ja...

ITF, aquesta panda també s'han d'enderrocar