http://instagram.com/14_puji YouTube

16 de febrer del 2012

Monarquia o República


Ahir a la nit, després de tenir-lo dos anys a l'armari, TV3 va emetre el documental Monarquia o República. La veritat és que no em va sorprendre gens. No s'hi va dir res que no sabés. Potser perquè, en contra del que hi va dir Luis María Ansón, jo sí que parlo d'aquest tema als bars. Segurament, a les espanyes, seria molt més transgressor. Però no patiu, que ja es cuidaran prou que no hi arribi. 

La meva opinió sobre la pregunta que titula el document, si em llegiu habitualment, ja la sabeu de sobres, i no hi entraré pas ara. Deixeu-me però, que en tregui unes quantes conclusions:

  • Em va agradar molt la copla rociera que va il·lustrar els arguments republicans: "Qué bonito está el puente de Triana, cuando le cuelgan la banderita republicana". No la coneixia i em va semblar colpidora. I que no sigui coneguda explica les dificultats de parlar de república a Espanya.

  • Cada vegada tinc més clar que el cop d'estat del 23 de febrer de 1981 va ser una autèntica farsa, muntada per legitimar una monarquia que no s'aguantava per enlloc. Quan mori Joan Carles i toqui successió, hi haurà un nou qüestionament general de la necessitat de continuar amb la monarquia, i Felip necessitarà una operació similar per donar sentit a la seva continuïtat

  • Els defensors de la monarquia amb un cert pes polític, o bé hi tenen interès personal, o bé són més aviat justets, o bé les dues coses a l'hora. Els defensors de la monarquia del poble, els que surten al carrer amb les banderetes i les fotos i es compren l'Hola per saber si la Princesa s'ha tirat un pet, la qualificació "són més aviat justets" els queda molt curta.

  • Josep Antoni Duran i Lleida: aneu votant Convergència, aneu...

  • Alejo Vidal Quadras: si la monarquia agrada a aquest senyor, ja podeu donar per segur que és dolenta pels interessos catalans. Els seus arguments monàrquics van ser més aviat lamentables, però em va cridar molt l'atenció el seu entussiasme. En algun moment em va fer por que no orgasmés davant la càmera.

  • Gregorio Peces-Barba és curt de gambals. Que la Constitució Espanyola fos parida per personatges feixistes com Fraga i dements com Peces-Barba, ja justifica que es foti al foc i es repensi de dalt a baix. Ja estem acostumats als seus estirabots, però la frase amb què concloïa la seva intervenció defineix la seva persona: "Qui es queixi de que no va poder votar la Constitució, haver nascut en un altre moment". Excepcional!

  • A Iñaki Anasagasti li desconeixia aquest republicanisme vehement. Va dir, convençut i sense embuts el que molts pensem i ningú ens fa ni cas. El documental acaba amb una frase seva que per mi, defineix el valor real del film: "En quaranta anys de vida política, és el primer cop que una televisió pública em pregunta sobre això".

  • I lligant amb l'anterior, que TV3 hagi tingut aquest documental guardat durant dos anys i l'emeti ara, només vol dir una cosa: a la Mònica Terribas se li acaben els dies com a directora, i ha decidit morir matant, i treure el que l'han obligat a retenir. Perquè no hi ha cap dubte: parlar de la monarquia a Espanya, és pecat.

Si no el vau poder veure, podeu recuperar-lo aquí. Val molt la pena.

6 comentaris:

El porquet ha dit...

La mal anomenada transició democràtica espanyola està farcida de silencis. Massa silencis.

I encara volen anar de país modern quan ni tan sols deixen qüestionar la legitimitat de la corona espanyola i es reben pressions per a no emetre documentals. Quin país de fireta.

Ara bé, dit tot això, a mi el debat de la monarquia espanyola em deixa bastant fred. Sigui monarquia o sigui república seguirà essent espanyolíssima, i això, ja ho sabem, als catalans ens perjudica... i molt!

Dani R. ha dit...

Duran i Vidal Quadras... mare de Déu...

Ferran Porta ha dit...

El tinc a mitges, aquest vespre l'acabaré de veure. El que no puc evitar preguntar-me és què deu haver calgut "polir", en aquests dos anys, perque ara considerin que el reportatge sí acompleix amb els "estàndards" de la televisió pública. És evident que pel camí s'hi ha quedat alguna cosa.

DooMMasteR ha dit...

Por em fa, Ferran...

Alyebard ha dit...

Fa molt temps un polític que ara no se'l valora va dir: Monarquia? República? Catalunya.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Duran Quadras, quina gran troballa! L'aunténtic esperit del pacte del Majestic