http://instagram.com/14_puji YouTube

29 de novembre del 2010

Canvis


En el procés electoral que va concloure ahir hi ha hagut canvis, i no parlo només de la pallissa de Mas. Hi ha moltes altres coses que han canviat:
  • Canvi de la direcció del vot. La crisi ha fet girar el vot cap a la dreta, amb una tremenda pujada de CiU, però també del PP. Ara farà falta veure si seran capaços de superar la crisi, si ens hi faran endinsar encara més o si faran sacrificar els més desfavorits per pal·liar-la.

  • Canvi de President. La ideologia política de Mas i CiU em tiren enrera, per liberals, per conservadors, per venuts i pel peix al cove, però reconec que ja era hora que Catalunya tornés a tenir un President que pugui anar pels puestus, i malgrat tot, Mas ho és.
    • Canvi en l'independentisme. ERC va pagar molt cara la seva entrada al primer tripartit, però ningú va entendre que vulgués entrar al segon. No serveix de res fer proclames independentistes de referèndums després de set anys de servilisme al PSOE a canvi d'un poder que no s'ha aprofitat. A causa d'això hi ha hagut escissions, una de les quals ha aconseguit quatre diputats. Espero que Esquerra hagi après la lliçó.
    • Canvi en el respecte pels drets humans. Al no haver tingut escons sembla una anècdota, però no ho és. Ahir, 75.321 individus van votar per una opció racista. De fet, van tenir representació al Parlament fins ben bé el 40% escrutat, i a mi, això, em fot por, què voleu que us digui.
    • Canvis en l'arc parlamentari. Per molt que PSOE, PP i CiU intenten ser els únics galls del galliner i polaritzar el Parlament de Catalunya, aquest continua sent tremendament plural. Ahir hi va entrar una nova formació i m'hauria encantat que n'hi entressin més, fos qui fos (bé, l'Angalda no, eh?). En la política, com en la biologia, quanta més diversitat millor.
    • Canvis al quiosc. La jornada electoral ens va portar també una nova capçalera als quioscs, però això em va agradar tant que el nou diari ARA es mereix un post ell solet. Ja el faré un dia d'aquests.
    • I per fi, canvis en la ciutadania. Els ciutadans hem demostrat que la campanya convencional ja no serveix per a res. O ens convencen via xarxes socials o es menjaran els mocs. Els hashtags electorals de twitter tenien un tràfic tan intens que era impossible seguir-ne la línia temporal. Els partits que entrin en el nou joc mediatic seran els que tallaran el bacallà, i ho hauran de fer molt millor que fins ara, perquè les seves estratègies a la xarxa han fet una mica de peneta.

    I fins aquí l'anàlisi electoral de la cullerada. Què hi dieu? Hi esteu d'acord?

    12 comentaris:

    Josep ha dit...

    Si la PxC hagués entrat al Parlament, dia a dia, votació a votació, hauríem vist com s'assembla al PP i C's.

    Dani R. ha dit...

    Bon home, no tingueu tanta por al liberalisme (ben aplicat). Per la resta... "estoy en tu onda".

    Per cert, un no canvi: ICV... tot i els esforços de Saura, la parròquia dels ecosocialistes es manté fidel.

    El porquet ha dit...

    El que trobo patètic és que el senyor Puigcercós no tingui la dignitat de plegar després d'aquesta patacada espectacular.

    Ell farà. Seguirà ensorrant ERC tot solet.

    El que necessita aquest partit és una renovació total, ni Puigercós ni, per favor, Carod (que ja se senten veus de recuperar-lo... no gràcies, el passat, passat és).

    Jesús M. Tibau ha dit...

    m'alegra que el meu fill no creixi en un país amb un partit com PxC al Parlament, però ha estat aprop. Reflexionem

    Anònim ha dit...

    El meu analisi, si es preocupant lo de PxC, per molt que no hagi tret res, encara que els de votants de Pxc son rucs per que el mateix programa el tenia el PPC , el vaig llegir i era lo mateix...

    I crec que Esquerra es normal que se la fotes però , apart del desgast de govern, s'ha de contar que li va marxar molta gent , a qui la lletra ESQUERRA, els hi importava una merda, ells eren sol Republicans de Catalunya, que fins ara no havien fet partit per que l'altra partit CIU no es independentista. O sigui que Esquerra haurà de fer campanya amb votants nous, per que els que li han marxat no els tornaran pas a votar...

    Clint ha dit...

    Bastant d'acord, només espero que en Mas es foti a pencar ràpid i hagi après del passat amb els pactes amb el govern de Madrid. Que hi seràn, per que és la seva feina sigui qui sigui que hi hagi allí, però que no li aixequin la camisa!

    Cornelius ha dit...

    La confiança dipositada en Mas per part de l'electorat ha estat molt clara. Espero que sàpiga estar-ne a l'alçada. Amb tot, tinc por, molta por, dels possibles acords que pugui arribar a fer amb el PP...

    Joan ha dit...

    Que PxC rondi per allà és la pitjor notícia d'ahir. A mi també em fa por un discurs com el seu. Afortunadament no ha acabat de funcionar, però mira el PP. Bombes als immigrants i als independentistes i millors resultats de la seva història.

    Per flipar.

    c.e.t.i.n.a. ha dit...

    Ciu, PP, Ciutadans, Laporta, PxC..., Catalunya comença a fer por!

    zel ha dit...

    El que més m'agrada és el canvi del diari al quiosc...de tot allò altre m'estimo més no parlar-ne, no suporto Mas! Ho sento!

    Ricard Sala ha dit...

    Coincideixo bastant amb l'anàlisi. Jo, per la meva part, m'he fixat més en la monumental hòstia que s'ha fotut en Puigcercós

    Sergi ha dit...

    Una mica tard, però sí estic molt d'acord amb tu, tens una visió molt semblant a la que puc tenir jo. A destacar això de PxC, nosaltres ho seguíem des d'un bar a Edinburgh, via portàtil, i ens estàvem posant les mans al cap, no ens ho crèiem. Gairebé ni ens importava que CiU tirés tan amunt, miràvem els 2 o 3 de PxC i no ens ho crèiem. Vam quedar molt alleujats quan va desaparèixer del mapa.