http://instagram.com/14_puji YouTube

6 de juliol del 2009

De què va això dels transgènics?


La setmana passada s'havia de debatre al Parlament de Catalunya una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), sobre la regulació dels conreus transgènics, però PSC, PP i CiU van presentar plegats esmenes a la totalitat que van fer que le debat no s'arribés ni a celebrar. Les ILPs són la única forma que tenim els ciutadans per a que una idea, una proposta o el que sigui que tinguem arribi al Parlament. Per a que això passi calen 50.000 signatures validades, i la gent de Som lo que Sembrem, en van recollir 69.000. Un altre dia ja parlarem de si les ILPs serveixen per una puta merda, avui parlarem de transgènics.

Els transgènics són espècies de vegetals que s'usen en els conreus, que han estat modificades genèticament per a que siguin més productives en els camps. Es tracta de buscar en el genoma de la planta aquells marcadors genètics que fan que la planta creixi més ràpid, o que pugui créixer amb menys aigua, o que no pugui ser atacada pels paràsits, etc. Segons els promotors i defensors d'aquesta tecnologia, això serà la fi de la fam al món, i en teoria, així hauria de ser.

La polèmica vé pel que les empreses agroalimentàries no expliquen: no tenen ni la més remota idea dels efectes secundaris que aquestes modificacions poden tenir sobre les éssers humans, sobre els ecosistemes, sobre les espècies modificades, sobre les espècies que hi conviuen als camps o sobre la qualitat dels sòls de conreu. S'ha demostrat que els transgènics són perjudicials? Més enllà de que les espècies de creixement més ràpid empobreixen més ràpidament els sòls, NO. S'ha demostrat que no ho siguin? TAMPOC, però quan remenes el codi HTML de la natura per canviar un tamany de lletra, mai saps si també canviarà el color. El que sí que sembla clar és que les empreses agrogenètiques venen llavors de les espècies modificades a preu d'or a pagesos del tercer món, prometent-los collites extraordinàries, i aquests hipotequen les inversions de diversos anys per comprar aquest material que no sempre dóna tan bon resultat com els havien promès. I això, amics de La cullerada sí que és molt lleig.

Quins vegetals són transgènics? Les estrelles són la soja i el blat de moro, però l'arròs apreta fort. Aquí teniu la guia de Greenpeace de productes i de quines marques que contenen o no vegetals procedents de conreus transgènics.

Aquest és un resum ràpid i barroer de què va això dels transgènics, a encàrrec d'en Charlie Hi-Hat, que em va demanar que en fés cinc cèntims.

8 comentaris:

Unknown ha dit...

Doncs posat a alarmar, no truqueu pel mòbil perquè POT produir càncer i, sobretot, no agafeu el Metro ni l'AVE perquè els protocols de seguretat que s'ha de passar de vegades (per no dir sempre) NO ES PASSEN.

Jo fa temps que vaig decidir no escoltar-me segons què o segons qui (ni d'un costat ni de l'altre) perquè sinó no sortiria de casa per por.

Apa, bona setmana.

Josep ha dit...

Molt encertat, aquest post!

Sense alarmismes, ni semenfotismes.

ENCARA no sabem el que pot passar. I d'igual manera que un automòbil, abans de sortir al mercat, passa per un procés de proves i control de qualitat, un OGM, sobretot si ens l'hem de menjar, encara més, oi?

Dani R. ha dit...

Una altre exemple d'una bona idea mal executada. O de com sempre hi ha un listillo que vol lucrar-se amb les necessitat dels altres

McAbeu ha dit...

Sovint passa això, una bona idea en teoria que en el moment que entra en mans de la indústria i l'especulació es perverteix.
Un dubte: Quina diferència hi ha entre els transgènics i els híbrids que es fan servir fa anys?
I esperarem el post que anuncies sobre les ILPs, hi ha molt a parlar sobre el que s'entén per democràcia al nostre país.

Charlie ha dit...

Gràcies!!!

Anònim ha dit...

TINC ENTES,QUE AIXO DELS TRANSGENICS ES ENCARE UN MISTERI,PERO SE QUE ALLA ON CREIXENT CONTAMINEN LES ESPECIES AUTOCTONAS. EN SEMBLA QUE NO POT SER BO.
JUGANT AMB BCN.

Miki ha dit...

Molt bon post!

Jo en tinc un per el dia que puguis.

Vaig llegir una entrevista d¡un tio a la vanguardia que havia escrit "Nuclear Ecólogic" o algo així.

Ell afirmava que la central nuclear, sol generava vapor de aigua com a residus, que eren les uniques fonts que pudien abastir al progrés del home, amb el ritme que portem i que els residus nuclears, enterrats amb plom i no se que mñes, podien generar energia per una ciutat sencera i que també seria bo.

Vaig pensar que tu que sembla que entens una mica d'això, el dia que vulguessis podries explicar si això es cert o no.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

El pitjor de tot és que aquestes empresas estan registrant codis genétics producte de milions d'anys d'evolució com a propis amb absoluta impunitat. Només els hi cal fer una petitísima modificació genética i apa, a cobrar!

Màfia!