http://instagram.com/14_puji YouTube

7 d’abril del 2009

Al costat de casa

Estem molt acostumats, massa acostumats, a veure imatges com aquesta. Piles de runa, gent empolsegada i desorientada, ambulàncies i bombers corrent amunt i avall, hospitals de campanya, i cadàvers amuntegats en camps de futbol. Però normalment, aquestes imatges arriben de molt lluny, de països del tercer món. I ens sap greu. I tant que ens sap greu. Però quan això passa relativament prop de casa, en un país que podria ser el teu, en un poble que podria ser el teu, sembla que el dolor, la por i la solidaritat, ens arriben més endins.

A més de la proximitat i l'empatia es desperta la indignació. Com pot ser que en un país desenvolupat com Itàlia, no es pugui preveure una catàstrofe com aquesta? Doncs sí que es podia preveure. I es va preveure. Un geòleg investigador del Laboratori Nacional de Física ho va advertir. De fet, gràcies a la tècnica de detecció d'emanacions de radó, aquest home va determinar amb exactitud on es produïria el terratrèmol. Però l'estupidesa i la imbecilitat humanes sempre superen els segles d'avenços científics. Al cap de protecció civil de la zona, li va fer mandra evacuar el poble, o li va fer por perdre la cadira si s'equivocava i va tractar d'alarmista i d'imbècil el geòleg, davant dels mitjans de comunicació.

Quan la feina d'un és protegir la població civil, les ànsies de poder han de quedar en segon terme. Ara, aquest cap de protecció civil s'ha guanyat la fama. La seva foto sortirà a la gran enciclopèdia italiana. Al costat de la paraula imbècil.


Foto: Vicenzo Pito (AFP)

8 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

En qualsevol cas i deixant de banda la "diligència" del cappo aquest, els fets demostren, un cop més, com d'ínfims, ridículs i poca cosa som els éssers humans. Tanta baralla política, tanta avarícia i tanta gilipollada, perquè vingui un terratrèmol, un tsunami o una erupció volcànica i ho engegi tot a pastar fang.

Aquest cappo és imbècil, sí, però temo que no gaire més que la resta d'humans :(

Modgi ha dit...

Poooooorco! El pitjor de tot deu ser estar retirant cadàvers mentre has de suportar el geòleg dien-te: ho veus? ja ho deia jo!

Josep ha dit...

Eppur si muove (anche all'interno). Capito Ratzi? Capito Silvio?

Anna Tarambana ha dit...

Segur que ho portarà a la svea consciència sempre!!!

No tothom hauria d'assumir responsabilitats, perquè s'ha de ser valent, prendre decisiions difícils i donar la cara... I, de gent 'daquest en queda ben poca...

gerardeli ha dit...

Penso com en Ferran: els humans no som res, comparats amb les forces de la naturalesa.
Ens creiem tan poderosos i som una merda; tanta civilització i tant progrés se'n pot anar en orris en uns minuts...

DooMMasteR ha dit...

Espero que pel bé del món acabi com a mínim al puto carrer...
Pobre gent!

Miki ha dit...

Home un pais on tenen berlusconi de president.

i sobre el de responsabilitat civil, hauria d'estar al carrer (encara que crec que la majoria hauria fet el mateix, per desgracia!)

c.e.t.i.n.a. ha dit...

I a sobre Berlusconi els hi diu als que s'han quedat sense casa: "Total, és com un cap de setmana de camping"

Si després d'això no se'l pelan és que els italians es mereixen el govern que tenen.