http://instagram.com/14_puji YouTube

17 de desembre del 2008

Un Nadal Verd




S ‘acosten dates de grans celebracions, de llums de colors i nadales, de reunions familiars, de regals, d’àpats copiosos, en resum, d’un consum exagerat. Heus aquí alguns consells per a que les nostres festes nadalenques siguin respectuoses amb el medi ambient:

  1. En contra del que es diu sovint, l’arbre de Nadal és millor que sigui natural. Això sí, ens hem d’assegurar que estigui etiquetat com a procedent d’un viver. Al finalitzar les festes s’ha de portar al punt verd o als punts de recollida d’avets que alguns municipis habiliten a tal efecte.

  2. Els llums de colors que s’usen per Nadal serveixen per fer bonic, no per il·luminar, ni per enlluernar els veïns. Existeixen llums de colors que usen la tecnologia LED, el consum elèctric de la qual és baixíssim. Quan es compren llums, s’han d’escollir sempre aquest tipus de lluminàries.

  3. La molsa és un element fonamental en l’ecologia del bosc, i retirar-lo suposa un gran dany a tot l’ecosistema. Quan es fa el pessebre s’ha de recordar que és una representació d’una escena que va tenir lloc a Betlem, una ciutat mediterrània. És molt més adequat ornamentar-lo amb terra i pedres que amb molsa.

  4. Durant les festes tenim l’hàbit de cuinar de forma exagerada i usant els productes més exòtics. El més habitual és que sobri moltíssim menjar i s’acabi fent malbé. Hem de buscar aquells productes produïts prop de casa per evitar els costos mediambientals del transport, i hem de calcular, el més precisament possible, el volum de les racions, per a que no en sobrin grans quantitats. Les sobres no cal que es llencin. Poden ser congelades per al seu ús futur.

  5. Tots els productes alimentaris que consumirem i les piles de regals que regalem i rebrem mai venen sols. Van sempre acompanyats d’una ingent quantitat d’envasos, embalatges, embolcalls i paper de regal. Durant el Nadal és més important que mai la gestió dels residus. En primer lloc, hem d’escollir aquells productes que portin el menor número possible d’embalatges. Sovint, alguns d’aquests embalatges poden ser-nos d’utilitat a casa, reutilitzem tot el que puguem. I per últim, si tot això no és possible i ens hem de desfer d’aquests materials, s’ha d’utilitzar més que mai la recollida selectiva. Durant aquests dies el servei de recollida sol estar saturat, però hem de tenir paciència i esperar que els contenidors tinguin espai per deixar els nostres residus en el lloc que els correspon.

Per Nadal no oblidis el medi ambient! Recorda aquestes normes bàsiques i gaudeix d’un Nadal verd!

8 comentaris:

Josep ha dit...

Tu sí que en saps

Anna ha dit...

ostres tu, ja sembles els d'aquí reduim! Tot i que s'ha de reconèixer que els teus consells són de bastant més sentit comú... com a mínim no dius que donem les sobres de nadal a una ONG!

Charlie ha dit...

plas plas plas plas plas plas

Clint ha dit...

HIPPYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!

No et posis amb els àpats de Nadal! l'única cosa bona de les festes...

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Jo soc molt ecològic, no celebro el Nadal, ni faig regals de Reis. Consumeixo com la resta de l'any, ni més ni menys

Miki ha dit...

Bons consells!

DooMMasteR ha dit...

Bons consells, si senyor :-)

Anònim ha dit...

Si utilitzessim avets de plastic, no caldria tenir punts de recollida,sabeu la gasolina que cremen els trastos que se'n cuiden de recollir-ho? I primer han de posar els contenidors, els avets es trituren per fer compost, més crema de combustible.... això si, dóna mooolta feina, els vivers,repartidors i transportistes,venedors,etc,etc.
Però ecologicamet no ho tinc clar lo del arbre, si tot plegat una mica més de plàstic que es reutilitzaria duranot anys, talment com ho fem amb altres coses de plastic.
Sense ànims de dur la contraria eh?