http://instagram.com/14_puji YouTube

5 de novembre del 2008

Un negre a la Casa Blanca

Sembla el títol d'una peli xorra, però finalment ha passat. Després de segles d'esclavatge, explotació i discriminació, un home de pell fosca treballarà des del despatx oval. I aquest fet històric arriba en mal moment. Crisi financera, crisi energètica, crisi laboral. Davant aquest panorama jo tinc claríssim el que hauria de fer Obama, i pels seus discursos, crec que ell també ho té clar. El que no està tan clar és que ho porti a terme.

El que li toca ara a Obama és incentivar la baixada de consum de petroli i augmentar les energies renovables, li toca retirar tropes de tot el món, li toca pujar impostos, li toca collar els bancs per a que siguin més flexibles amb les classes humils, li toca avançar cap a una sanitat pública, i li toquen moltes altres decisions difícils.

Però tots aquests punts toquen el voraviu a les petroleres, a la banca, a la indústria armamentística, als lobbys sanitaris, a les agències d'intel·ligència, als militars, a la classe mitja-alta conservadora i a un sense fi de col·lectius.

Això ens deixa dos escenaris. O bé Obama s'acolloneix i deixa que el propi sistema es vagi recomposant sense tocar els ous als poderosos i passant a la història com un President gris. O bé agafa el toro per les banyes, pren les decisions que ha de prendre i es converteix en un President idolatrat... que torna a Hawaii en un vestit de pi.

S'acosten temps interessants a can ianqui. Temps per analitzar, per observar i per veure en viu com s'escriu la història d'aquell país i del món.

17 comentaris:

Jordi ha dit...

Tot depèn de les ganes que tingui de treballar. Però éssent com és el primer president de color, crec que anirà per totes. Una altra cosa és que li deixin...

Dani R. ha dit...

Al primer discurs de guanyador ja ha deixat caure que potser amb una legislatura no podra fer gran cosa...

Josep ha dit...

Com que és el tema del dia, amb el teu permís m'autocitaré:
el negre i el radikalisme ben ferm.

Unknown ha dit...

En Dani l'ha clavada, en el primer discurs ja s'ha abaixat els pantalons.

No li deixaran fer tot això que dius, tot i que s'esforçarà per fer veure que ho intenta i tot el món "progressista" babejarà veient com els pren el pèl.

Sergi ha dit...

Ja saps com les gasta alguna gent. Realment, si abaixa el cap i fa canvis mínims, passarà a la història com un més, però ningú li treu ja ser el primer negre que mana.

Si per contra, intenta canviar-ho tot, no durarà gaire, se'l carregaran, com dius tu, i santes pasqües. Ho atribuiran al racisme, més fàcil no ho poden tenir. Esperem que això no el freni. Però algunes coses són taaaaan difícils. El tema de la sanitat el veig pràcticament impossible, per exemple.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Si es posa una mica gallitu, com diuen a l'Argentina, el "pararán".

A més ja toca, que ja fa molt que no es pelan a un president dels USA

Abogadaenbcn ha dit...

T'agafo la foto Puji

Déjà vie ha dit...

ai ai ai a veure si se'l mengen!!

stratosergio ha dit...

Després del "triomf" sobre els prejudicis ara es passarà els 4 anys sense canviar res, només tornant favors als qui li han donat la pasta per aconseguir ser on és.

Ferran Porta ha dit...

De tots els posts sobre el tema que he llegit avui, no n'hi ha cap que ho resumeixi millor que el teu.

Ni més, ni menys.

Gerard Agudo ha dit...

no crec que agafi el toro per les banyes,... pot ser fa un 'recorte' però cosa poca més

Anònim ha dit...

ES DIU,QUE EL EQUIP ECONOMIC DE CLINTON,TORNA AL COMPLER,AIXO JA ES UNA BONA SENYAL.PER CERT QUI TE AL REDEDARA LAS ESPATLLES? AL "LUZ DE GAS", LA COLONIA NORD-AMERICANA, DEMOCRATA, DE BARCELONA ESTAVA CONTENTA PER EL FET HISTORIC,PERO TRANS-PUAVAN ESCEPTICISME. JUGANT AMB B....

Clint ha dit...

ho té pelut...per no dir negre!

Anònim ha dit...

de les dos opcions que proposes,aposte per la segona pero llevant eixe final catastrófic.LLarga vida a Obama i una oportunitat per a que les coses cambien.

Miki ha dit...

Pues mira per mi clinton, lio de faldilles incloses, no va ser mal president, i obama en tindra uns quant d'aquest equip o sigui que si menys no , jo crec que ho intentarà.

Lo que pasa es que ja fa temps que ho penso cada cop es ser mes dificl ser president d'un govern pero ser president del pais liberalista per excelencia, on alli mana tothom menys el president, no se com aconseguira sortint-se

Miki ha dit...

Per cert el millor analisi que he llegit...

Jesús M. Tibau ha dit...

Un negre a la Casa Blanca? Diarrà?